חוסן נפשי
מהו חוסן נפשי וממה הוא מורכב?
כיצד ניתן לטפח חוסן נפשי ובאילו כלים?
המושג 'חוסן נפשי' מתייחס אל יכולתו של אדם להתאושש ולהסתגל בצורה מיטיבה במהלך או לאחר חוויות חיים קשות, שהן בעלות פוטנציאל להיחוות כטראומטיות (מלחמה, תקיפה מינית, אירועי טרור וכולי) והיכולת למתן או לצמצם את חומרתה של המצוקה הנפשית אשר עלולה להתפתח בתגובה (הפרעת דחק פוסט-טראומטית - PTSD, דיכאון, חרדה או התמכרות לחומרים). יחד עם זאת, חוסן נפשי הוא מרכיב חשוב גם בחוויות יום יומיות, כמו קונפליקטים בין אישיים או עמידה בפני מבחנים ואתגרים.
מעבר לכך, חוסן נפשי מהווה הסבר לתוצאות חיוביות של צמיחה וגדילה נפשית, כגון השגת תובנות או שינויי חיים חיוביים, לאחר אירוע המקושר לסיכון גבוה לחוסר הסתגלות ומצוקה נפשית. תוצאה חיובית זו מכונה בשפה המקצועית 'צמיחה פוסט-טראומטית' (post-traumatic growth).
המרכיבים הקשורים לחוסן נפשי משתנים בין אדם לאדם ותלויים באירוע עצמו, בנסיבות החיים, בתרבות ובחברה בה האדם חי. לצד ההבדלים בין מקרה למקרה, ניתן למצוא שלוש קטגוריות עיקריות למרכיבי חוסן עיקריים:
-
היכולת להיעזר במערכות תמיכה – מערכות יחסים בינאישיות, תמיכה משפחתית, קהילתית ומעטפת שיקומית וטיפולית איכותית הן קריטיות עבור חוסן נפשי.
-
היכולת לטפח ולהחזיק ברגשות חיוביים – טיפוח אופטימיות, שמחה, הכרת תודה, הומור וחמלה עצמית עשויים לשפר את יכולת האדם להתמודד עם מצבי משבר ודחק.
-
השימוש במיומנויות שונות תוך גמישות ולמידה – היכולת ליצור תוכנית פעולה ומטרות על מנת להתמודד עם מציאות החיים החדשה.
מודל החוסן הרב ממדי פותח על ידי מרכז משאבים, "המרכז לשעת חירום" שנוסד ב- 1981 על ידי פרופ' מולי להד. המודל מציע שישה ערוצים להתמודדות עם מצבים של לחץ בחיינו, חשיפה לאירועים טראומטיים או משבר. ערוצים אלה נקראים בעברית גש"ר מאח"ד.
כל אחד מאתנו רגיל להגיב ולהתמודד עם מצבי לחץ באמצעות אחדים משישה "ערוצי התמודדות". במצבי לחץ קיצוניים או במצבים של אי ודאות גדולה אנו עשויים לגייס לטובתנו ערוצים נוספים בהם לא השתמשנו בעבר. כל אחד מהערוצים ששימש אותנו באותו הרגע הוא הנכון עבורנו. אין לראות תגובות כמו בכי או שימוש בדמיון כבריחה מהתמודדות או כהתמודדות לא נכונה. כל ערוצי ההתמודדות הם לגיטימיים ועוזרים מאד, כל עוד הפרט או הקבוצה משתמשים בהם והתפקוד היום-יומי נשמר. במיוחד במצבי לחץ, ככל שאנו משתמשים בכלים רחבים, גמישים ורבים יותר כך ההתמודדות יותר מוצלחת.
מודל החוסן הרב ממדי -
גש"ר מאח"ד
ששת ערוצי המודל
גוף: אנשים מהסוג הפיזיולוגי מתמודדים ומגיבים בעיקר באמצעות ביטויים פיזיים, תגובות ותחושות גופניות. הדרכים שלהם להתמודדות עם לחץ הם הרפייה שרירית או נשימתית, תרגול גופני, פעילות פיזית, עשייה ממוקדת בבעיה, או עשייה לשם עשייה. ספורט, מדיטציה, אכילה, שינה, עיסוי, אמבטיה מרגיעה וכדו'. פעילות פיזית עשויה להחזיר את המערכת הגופנית לאיזון הרצוי.
שכל: ישנם בני אדם שסגנון ההתמודדות המועדף עליהם הוא שימוש בחשיבה קוגניטיבית – על כן, יסייע להם לאסוף מידע רלוונטי על המציאות, לפתור בעיות, להשתמש בלמידה מניסיון וחיפוש אלטרנטיבות, לבנות תוכניות, להבין את המצב במונחים של היגיון, להכניס סדר, להעריך נזקים ולבנות סדרי עדיפויות.
רגש: יש המשתמשים יותר בביטוי רגשי – להם יסייע להשתמש בביטויי רגשות כמו בכי וצחוק ואפילו כעס ולבקש תמיכה רגשית אצל הזולת. חשוב לעודד ביטוי רגשי באמצעות דיבור, שיחה, כתיבה ויצירה. התפרקות ושחרור באמצעות בכי או צחוק תורמים להפחתת הלחץ.
מערכת אמונות: האמונה שייכת לממד הרוחני של האדם ומעניקה משמעות למצוקה ולסבל. אנשים נוטים להסתמך על אמונות, ערכים וחיפוש משמעות על מנת להנחות ולהדריך את עצמם בזמנים של לחץ ומשבר. הכוונה כאן לא רק לאמונה דתית, אלא גם ל"אני מאמין", תחושות של ייעוד ושליחות כמו הצורך בהגשמה עצמית. לאנשים אלה יסייע להסתמך על תקווה, אופטימיות, פטליזם, מיסטיקה, טקסיות ותפילות, מתן משמעות לאירוע ולמצב ושימוש בעקרונות וערכים שונים.
חברה: אנשים אלה מאופיינים בסגנון התמודדות חברתי. יסייע להם לשאוב תמיכה מהשתייכות לקבוצה, קבלת או לקיחת תפקיד, הישענות על משפחה, קשרי חברים וחיות המחמד.
דמיון: חלק מהאנשים משתמשים בדמיון להקלה על מציאות קשה. יסייע להם שימוש בפעילות יצירתית, הסחת דעת כמו צפייה בתכניות בידור בטלוויזיה, מחשבות נעימות, שימוש בדמיון מודרך או ניסיון לדמיין פתרונות נוספים לבעיה, שימוש בהומור, אלתור, טיול דמיוני למקום אחר, יצירה באמצעות אומנויות – דרמה, ציור פיסול.
המשימה העיקרית היא להחזיר לאדם שחווה לחץ ומצוקה את יכולת התפקוד והפחתת הלחץ על ידי זיהוי ערוצי ההתמודדות שלו וחשיפה לסגנונות נוספים על מנת לאפשר מגוון משאבים גדול יותר בהם יוכל להיעזר בשעת הצורך.
לקריאה נוספת על המודל > https://icspc.org/basic-ph/
הסבר לילדים על דרכי התמודדות דרך המודל
הסבר על המודל